Δεκέμβριος 13, 2017

Select your Top Menu from wp menus
Leaderboard

Οργανωμένο κύκλωμα εκβιαστών χτυπά το ελληνικό Facebook

Οργανωμένο κύκλωμα εκβιαστών χτυπά το ελληνικό Facebook

Σειρά καταγγελιών από χρήστες του Facebook στην Ελλάδα έρχονται στο φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για την δράση εδώ και 6 μήνες οργανωμένου κυκλώματος που η στόχευση  τους εστιάζεται σε χρήστες του ελληνικού Facebook και συγκεκριμένα επιχειρηματίες και ανθρώπους με οικονομική επιφάνεια.

To κύκλωμα αναλύει προφίλ χρηστών και αντλεί το οπτικοακουστικό υλικό τους καθώς και live video για να δημιουργήσει ψεύτικα κατασκευασμένα video και στην συνέχεια να εκβιάσει τα θύματα τους.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν είναι πολύ συγκεκριμένη αφού διαθέτουν τεχνική γνώση για την παραγωγή τηλεοπτικού υλικού μέσα από την χρήση εφαρμογών (After Effects κλπ.) με προηγμένες τεχνικές αξιοποιώντας πορνογραφικό υλικό από αντίστοιχα site όπως pornhub.com και τα συνδυάζουν με βίντεο των χρηστών που στοχεύουν για εκβιασμό.

Η δράση τους και η επικοινωνία γίνεται από χώρες του εξωτερικού με χαμηλό δυναμικής σύστημα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η ελληνική δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος παρόλο που έχει την δυνατότητα και έχει  εντοπίσει το γεωγραφικό τους στίγμα δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιχειρήσεις δίωξης καθώς στις συγκεκριμένες χώρες (Αφρική ή Ινδία) η συνεργασία και υποδομή με αντίστοιχες υπηρεσίες και η ανταπόκριση για αιτήματα δίωξης από τις ελληνικές αρχές είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Ως εκ τούτου συστήνεται στους χρήστες για να προστατευτούν να κάνουν blocking των ύποπτων λογαριασμών ή και να διαγράφουν οριστικά το προφίλ τους. Την ίδια μεθοδολογία και πολιτική συστήνει και η υπηρεσία του Facebook με τα εργαλεία που διαθέτει ώστε να προστατευτούν οι χρήστες που έχουν πέσει θύματα του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ένα από τα προφίλ που κυκλοφορούν στο ελληνικό διαδίκτυο είναι με την επωνυμία Yasmine Kiada.

Το συγκεκριμένο ψεύτικο προφίλ μέσα από την φωτογραφία μιας όμορφης κοπέλας προσεγγίζει τα υποψήφια θύματα και αφού αναλύσει και αντλήσει video και φωτογραφικό υλικό σταδιακά και με την χρήση του messenger ξεκινάει τον εκβιασμό ζητώντας χρηματικά ποσά.

Διαχρονικά έχουμε αντιμετωπίσει διάφορα παρόμοια κρούσματα άλλα το συγκεκριμένο δίκτυο είναι από τις πολύ σοβαρές περιπτώσεις καθώς διαθέτει τεχνική κατάρτιση για την δημιουργία και το μοντάρισμα video ώστε να εκβιάζουν με αποτελεσματικό τρόπο τα θύματα τους.

Έχουμε προγραμματίσει την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να πάρουμε αναλυτικά πληροφορίες και περαιτέρω οδηγίες για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων και να μπορέσουμε να έχουμε τεκμηριωμένη άποψη για το ρεπορτάζ. Θα επανέλθουμε σύντομα.

Related posts